Valokuitu on lasista tai muovista vedetty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Internet- ja tv-sisällöt siirtyvät optisessa kuitukaapelissa valon nopeudella ja tiedonsiirtomenetelmänä valokuitu onkin ylivoimainen muihin tekniikoihin verrattuna. Yleensä valokuitukaapelit kaivetaan maahan, eivätkä ne ole siten säälle alttiita kuten langattomat yhteydet tai ADSL-yhteydet. Käytännössä valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton ja se täyttääkin ominaisuuksillaan kaikki tulevaisuuden tarpeet.
Valokuidun uutta historiaa
Valokuitu ei ole uusi juttu, vaikka siitä paljon nykyään puhutaankin. ”Operaattorien runkoverkot ovat olleet valokuitua jo 1980-luvulta lähtien”, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen toteaa Finnet-liiton kuitukoulutusmateriaalissaan viiden vuoden takaa. Kuten Järvinen jatkaa; teknisesti datansiirto on valokuidussa helpompaa kuin kuparikaapelissa. Kuidussa ei ole maadoitusongelmia eikä myöskään radiohäiriöitä eikä muiden toiminta kuulu tai näy käyttäjälle. Kuitu on kuparikaapelia edullisempaakin. Valokuitukaapelin vetämisessä kustannuksista suurin osa koituu kaivuutyöstä.
Valokuidun rajaton kapasiteetti riittää vuosikymmeniksi eteenpäin. Kuidun rajatonta kapasiteettia voidaan kuvaillla näin:
”Kerran rakennettu kuitu päivittyy laitteilla.”
Valokuidun tuominen kiinteistöön
Valokuitukaapeli sijoitetaan maastossa vajaan metrin syvyyteen auraamalla tai kaivamalla maastosta riippuen. Verkon rakentamisessa noudatetaan Traficomin määräyksiä viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta. Piha-alueilla ei kuitukaapelia tarvitse niin syvälle laittaa, vaan vähempikin riittää. Kuitukaapelin mukana maahan laitetaan varoitusnauha parinkymmentä senttiä kaapelia korkeammalle. Varoitusnauhan tarkoitus on varoittaa kaivajia kuitukaapelista. Piha-alueella valokuitukaapelin kaivuusta vastaa sopimuksen mukaan joko kiinteistön omistaja tai Kaisanetin urakoitsija. Kaivuureittiä suunniteltaessa on tiedettävä sähkökaapelien, vesi- ja viemäriputkien sijainnit.
Valokuidun läpivienti taloon
Maakaapeli päätetään päätekoteloon. Päätekotelo on noin 10cm x 10cm x 4cm kokoinen laatikko, joka sijoitetaan ja kiinnitetään talon ulkovuoraukseen. Se sijoitetaan yleensä talon sisäle tehtävän läpiviennin läheisyyteen. Ulkopäätekoteloon tehdään valokuitukaapelin maadoitus. Ulkopäätekotelosta kaapelointi jatketaan talon sisälle metallittomalla sisävalokuitukaapelilla, joka on valmis kaapelipaketti päätekoteloineen.
Paketti sisältää 30 metriä sisävalokuitukaapelia ja kaapelin toiseen päähän on päätetty valmiiksi muovinen sisäpäätekotelo. Kaapeli viedään sisällä yleensä olohuoneeseen, lähelle televisiota. Kaapelin päässä olevasta sisäpäätekotelosta yhteys kytketään valokuitumodeemiin, josta signaali jaetaan kiinteistön kaikkiin nettiä käyttäviin laitteisiin, langattomasti tai johdolla. Päätelaite toimii samalla antennirasiana, josta saadaan kaapelitelevisiosignaali.
Talon seinään porataan halkaisijaltaan noin parisenttinen läpivientireikä, myös rakennusaikana jätettyjä putkia voidaan käyttää. Läpiviennin paikaksi kannattaa valita keskeinen sijainti; tekninen tila, television läheisyys tai sinne missä tietokonetta käytetään. Erityisesti pelaajien suositellaan liittävän pelikoneensa suoraan nettipäätelaitteeseen lähiverkkokaapelilla, jotta viive pelattaessa olisi mahdollisimman pieni. Television läheisyydessä sijoitettuna päätelaite mahdollistaa lyhyen antenninjohdon. Kun päätelaite sijoitetaan tekniseen tilaan, voidaan päätelaite kytkeä suoraan sisäverkkoon, jos talon laajuinen lähiverkko on rakennettu.
Valokuidun tilaajan muistilista
- Selvitä käytettävissä olevat putkivaraukset talossasi
- Selvitä valokuitumodeemin paikka*
- Jos kaivat valokuitukaapelin tontillesi itse, selvitä maanalaiset laitteet ja rakenteet ensin, jotta turhilta vaurioilta vältytään!
*Valokuitumodeemin paikan tulee olla suojassa pahimmalta huonepölyltä. Sähkölaitteet keräävät pölyä ja näin ollen voivat ylilämmetä ja rikkoutua. Kytkentäkuidut ovat herkkiä vioittumaan, joten päätelaite tulee sijoittaa paikkaan, jossa ei ole paljon läpikulkua. Päätelaitteen toimiessa talon langattoman netin pääkeskuksena, on se sijoitettava esteettömään paikkaan, jotta netti voi toimia mahdollisimman hyvin.